Karadeniz Ereğli, inanç turizmi açısından da oldukça önemli bir değere sahiptir. Cehennemağzı Mağaları’nın Hz.İsa’nın Havarileri tarafından Hristiyanlığı yaymak amacıyla ibadet yeri olarak kullanıldığı söylenmektedir. Surlarla kaplı kent alanının içinde Bizanslılar tarafından inşa edilen Hagia Sophia (Kutsal Akıl) kilisesi, camiye çevrildikten sonra Orhan Gazi Cami ya da Orta Cami olarak anılmaktadır. Bazı kaynaklar; burasının ilk Ayasofya Kilisesi olduğunu yazmaktadır. Osmanlılar döneminde camiye çevrildikten sonra Orhan Gazi Camii olarak anıldığı da kaynaklarda yer almaktadır. Orhanlar Mahallesi’nde bir adet Rum Kilisesi vardır. Kültür ve Turizm Bakanlığı kaynaklarına göre; bugün Ereğli Müzesi olarak kullanılan bina eski bir kilisenin temeli üzerine kurulmuştur. Halen Mehmet Çelikel Camii olarak ibadete açık olan caminin bodrum kısmında da kilise kalıntıları mevcut olup bu alan koruma altına alınmıştır. Bazı araştırmacılar; Osmanlılar döneminde bu ibadet yerinin kiliseden camiye çevrilmesinden sonra buraya Sultan Süleyman Camii adının verildiğini belirtmektedir. Ereğli’de; Katip Çelebi’nin “Cihan-Nüma” isimli eserinde yer alan bilgilere göre Hacıbaba (Seyyid Nasrullah Efendi) ve daha bir çok önemli ulemaların kabristanları yer almaktadır.
Karadeniz Ereğli sınırları boyunca 120 kilometrelik kıyı şeridine sahiptir. Karadeniz Ereğli’nin kıyaları boyunca, birçok doğal plajın yanı sıra; Karadeniz Ereğli Belediyesi, Erdemir Fabrikaları ve Karadeniz Bölge Komutanlığı’na ait kamp ve plaj tesisleri bulunmaktadır.
Karadeniz Ereğli’de ünü dünyaca meşhur “Osmanlı Çileği” yetiştirilmektedir. Osmanlı Çileği, Türkiye’de ve dünyada sadece Ereğli’de yetiştirilmekte olup her Mayıs ayının sonlarında meyvesini vermektedir. Kokusu, aroması ve tadıyla benzersiz özelliklere sahip olan Osmanlı Çileği adına ilçede festival düzenlenerek çilek yetiştiriciliğini teşvik etmek amacıyla ödüllü özendirme yarışmaları organize edilmektedir.
Ereğli’de, “Elpek Bezi” dokumacılığı da yapılmaktadır. Balıkçılık ilçenin belirli geçim kaynakları arasında yer almaktadır. Son yıllarda; ilçeye bağlı köylerde organik tarıma ilgi giderek artış göstermektedir.
Kivi, ahududu ve aşılı böğürtlen gibi alternatif ürün yetiştiriciliği yaygınlaşmaya başlamıştır.
Karadeniz Ereğli, sanayi ve doğanın iç içe bir bütünlük içerisinde yaşandığı, Türkiye’nin ender bölgelerinden birisidir. Kent merkezinin nüfusu (2013 Yılı ADNKS Nüfus sayımına Göre) 111.449 olmasına rağmen; sosyal alanlar, çevre düzenlemeleri ve ticari hareketliliğinden dolayı Zonguldak ve çevresinin çekim merkezi konumundadır. Bu nedenle Karadeniz Ereğli’nin nüfusu gündüz saatlerinde 100 bini aşmaktadır.
© 2022 İmarbilgileri.com - Sitede bulunan tüm bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Resmi işlemlerde kullanılamaz.
© 2022 İmarbilgileri.com - Sitede bulunan tüm bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Resmi işlemlerde kullanılamaz.