Konya 1970’ten bu yana yirmi kat büyüyerek normalin üstünde bir gelişme göstermiştir. 70 bin nüfustan 1.5 milyona yaklaşılmıştır. Tarihî Konya, artık şehir deryasının içinde bir küçük semt durumundadır. Selçuklu döneminin havası latif, sulak ve yeşil Konya şehri, beton binaların hücumuna uğramıştır. Cazibe merkezi olarak gelişmesi, takdir edilecek bir hâl olsa da böylesine katlanarak büyümesi çok yönlü sorunların kaynağı olmaktadır. En başta temiz hava alma, kolay ulaşım, şehri şehir yapan insan ilişkileri yönünden geleceği güzelleştirmek adına tedbirlerin geliştirilmesi; geniş bir alana yayılan şehrin, farklı yükseliş, hayatı kolaylaştırıp güzelleştirme yollarını denemesi gerekmektedir.
Bunun için doğal yapıyı gözönünde bulundurarak, kapatılan “Aslım Çöplüğü”nü de kapsayacak şekilde “Aslım Gölü”nün yeniden diriltilmesi gerekmektedir. Aslım Gölü, ortasında oluşturulacak cazip sosyal tesisleriyle, Alaeddin Tepesi büyüklüğünde bir ada ile canlandırılabilir. Doğal hava akımının yerel meltemlerle gelişmesi için Meram Aydın Çavuş tepelerinin ağaçlandırıldığı gibi kenti çevreleyen çıplak diğer dağlar da süratle ağaçlandırılmalıdır. Takkeli Dağ’ın ağaçlandırılması ve Rahmet Ormanları, ağaçlı adalar olarak olumlu gelişmelerdir. Arada boşluk bırakılmadan Bozdağlar dâhil olmak üzere ağaçlandırılarak yeşil bir kuşak oluşturulmalıdır. Böylece doğal hava sirkülasyonu ile “Gedavet”ler çoğalacaktır. Hızlı, yığın hâlinde büyüyen şehrin, irtifası düşük geniş alanları günümüzde boğulmak üzeredir. Şehir Hastanesi ve çevresinin, özellikle Karatay bölgesinin göl ve ağaçlandırma çalışması, oksijen soluma aracı olacaktır.
Şehir içi ulaşımda metronun hızlandırılması gerekmektedir. Yalnız büyüme oranı ile kıyaslandığında bu yeterli gelmeyecektir. Alaeddin Tepesi merkez olmak üzere şehrin doğu-batı, güney-kuzey ulaşımının, köstebek yollarla yeraltına alınma zamanı geçmiş bulunmaktadır. Motorlu taşıt ulaşımında toprak üstü yollar yerine, trafiği rahatlatıp hızlandıracak tünel yolların yeraltını ağ gibi örmesi şehri rahatlatacaktır. Tünel yollarla birlikte Alaeddin Tepesi’nin en az 25 m altında, şehrin en büyük sığınağı, aynı zamanda alışveriş merkezi yapılabilir. Tarihî höyüğün 20 m altı doğal toprak yapısı olacağından büyüyen şehrin alternatif mekânlarından birisi bu merkezde gerçekleştirilebilir. Ayrıca, Alaeddin Tepesi’nden Köyceğiz’e, Meram’a havadan seyirlik yolcu hatları kurmak çok zor bir şey değildir. Mevcut yol hatlarının hava sahasının çoğunlukla kullanılabileceği teleferik-telesiyej türü hatlar, yeni dolmuş seferleri durumunda olacak, şehrin havasına olumlu katkıda bulunacaktır.
Havayı kirleten taşıtlar yerine, alternatif ulaşım araçlarının ikamesine, başlatılan bisiklet yollarının daha da geliştirilmesiyle devam edilmelidir. Artırılan bisiklet kullanımı aynı oranda motorlu, gürültülü, kirletici taşıtların kullanımının azaltılmasını sağlayacaktır.
Mesken yeri üretiminde çok katlı bina yerine şehrin batısındaki dağlık kesimlerde yaz-kış kullanılabilecek bahçeli evlerin geliştirilmesi ihtiyaç hâline gelmiştir. Doğa ile içiçe ve huzur dolu bir bahçeli evde yaşama sevinci, alternatif olarak insanımıza sunulmalı, hatta buna özendirmelidir. Üstüste nüfusun yaşadığı zeminlerin, salgın hastalıklar dönemlerinde getirdiği riske karşı da bu, sağlıklı bir şehirleşme tedbiri olacaktır.
© 2022 İmarbilgileri.com - Sitede bulunan tüm bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Resmi işlemlerde kullanılamaz.
© 2022 İmarbilgileri.com - Sitede bulunan tüm bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Resmi işlemlerde kullanılamaz.