Milas ilçesi Bafa gölü yakınlarındaki Karahayıt mahallesi, Milas-Söke karayoluna 6 km ve Milas-Bodrum Havalimanına 100 km uzaklıktadır. Karahayıt mahallesi; Karia Yolu, Bafa gölü havzası, Herakleia antik kenti Latmos/Beşparmak Dağları ve bu dağın yamaçlarında yer aldığı Yediler Manastırı gibi tarihi ve doğal turistik destinasyonlarına yakındır. En önemli pazarlanabilir turistik değeri ise Latmos dağında geçmişi MÖ 5000-6000’li yıllara tarihlenen kaya resimlerinin bulunmasıdır. 260 metre rakımlı köyün ana geçim kaynağı zeytincilik, arıcılık ve hayvancılıktır. Muğla İl Özel İdaresi tarafından 2006 yılında Yeniokul ve Karahayıt mahallelerinin su ihtiyacını karşılamak için açılan kuyuda 33 derece sıcaklığa ve 20-30 l/s debiye sahip jeotermal kaynak tespit edilmiştir. İki köyün arasında dağlık arazide açılan kuyu halen daha alt kotta yer alan Karahayıt mahallesi tarafından kullanılmaktadır. Sondaj kuyusunun 100 metre kuzeybatısında 1950’li yıllara kadar aktif olan bir sıcak su kaynağı bilinmektedir. 1950’li yıllarda meydana gelen bir depremden sonra kaynak kurumuştur. Karahayıt jeotermal kaynağın ruhsatı Muğla Büyükşehir Belediyesine ait olup kimyasal analiz sonuçlarına 1.450 mg/l toplam mineralizasyona sahip kalsiyum- sülfat ve silisyum tipinde termomineralli su olduğu görülmektedir. Karahayıt mahallesinin söz konusu doğal ve tarihi turistik destinasyonlarının ve jeotermal kaynaklarının değerlendirilmesini amaçlayan köy pansiyonculuğu özelinde wellness turizmi yatırımları için uygundur.
Güllük körfezi kıyısında yer alan Kıyıkışlacık mahallesi; Milas ilçe merkezinden 28 km ve Milas-Bodrum Havalimanından 25 km uzaklıktadır. Genellikle yerli turistlerin yaz döneminde müstakil konutlarında tatillerini geçirdikleri bir turizm destinasyonudur.
Kıyıkışlacık Ekoturizm Alanının büyüklüğü yaklaşık olarak 4.200 dönüm olmakla birlikte ekolojik turizm alanı olarak ilan edilen bölgenin büyük çoğunluğunda zeytin ağaçları bulunmaktadır. Kıyıkışlacık mahallesi yakınlarında 3 adet jeotermal kaynak tespit edilmiştir. Bu kaynaklardan, köyün yaklaşık 1km kuzeydoğusunda yer alan ikisi eskiden beri içme( Asın İçmesi) olarak kullanılmakta ve bölge halkı tarafından kullanıldığında müshil etkisi yaptığına inanılmaktadır. Kaynakların çıkış sıcaklığı 21 derece ve toplam çözünmüş madde miktarları 8200 mg/l- 19000 mg/l olarak ölçülmüştür. Söz konusu kaynaklar arkeolojik sit alanları içerisinde yer aldığı için tesis yatırımları için uygun değildir. Ancak Kaynakların kuzeyinde Bodrium Tatil Köyü olarak kullanılan devre mülk sitesinde 57 metrede 28 derece sıcaklık ve 20 l/s debiye sahip sıcak su bulunmuştur. Bodrium Tatil köyü tesisi kısmen tamamlanmakla birlikte uzun zamandan beri atıl kalmıştır. Ayrıca Kıyıkışlacık mahallesinin çevresinde atıl kalan başka büyük ölçekli otel yatırımları mevcuttur. Kıyıkışlacık Ekoturizm Alanının çevresinde; Uzunyuva Hekatomnos Anıt Mezarı, Iasos Harabeleri, Beçin Kalesi, Euromos Antik Kenti, Çomakdağı Köyü, Uyku Vadisi-Gökçeler Mağarası, Tuzla Sulak Alanı, Bafa Gölü gibi önemli birçok tarihi, kültürel ve doğal turizm destinasyonları mevcuttur. Söz konusu turizm destinasyonları, termal kaynakları ve ulaşım kolaylığı açısından değerlendirildiğinde Kıyıkışlacık Ekoturizm Alanının önemli bir geriatri turizm merkezi olabileceği değerlendirilmektedir. Yeni tesis yatırımı yapılması yerine mevcut atıl turizm tesislerinin tamamlanarak geriatri turizmi yatırımına dönüştürülmesi önerilmektedir.
© 2022 İmarbilgileri.com - Sitede bulunan tüm bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Resmi işlemlerde kullanılamaz.
© 2022 İmarbilgileri.com - Sitede bulunan tüm bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Resmi işlemlerde kullanılamaz.