Yüzölçümü bakımından Adana’ya bağlı 15 ilçeden biri ve şehir merkezini oluşturan beş ilçenin nüfus yoğunluğu bakımından en büyüğü olan Seyhan, adını il merkezini kuzeyden güneye doğru bölerek geçen Seyhan Nehrinden alır. Mitolojide gök tanrısı Uranüs’ün oğulları olan Adanus ve Sarus yeryüzüne iner ve Adanus Adana şehrini kurarken Sarus da kardeşinin kurduğu şehri beslemek için oluşturduğu nehre kendi adını verir. Kısacası Seyhan ismi mitolojik bir karakter olan Sarus’ tan gelir.
Adana vilayetinin ismi 1934 yılında dönemin Bakanlar Kurulu tarafından Seyhan olarak değiştirilmiştir. 1956 yılına kadar tam 22 yıl boyunca Adana, Seyhan Vilayeti olarak anılmıştır. Bu bakımdan Seyhan ismi Adana tarihi açısından oldukça önemlidir.
Tamamıyla Adana şehir merkezi içerisinde yer alan Seyhan’a, tüzel kişiliği 19 Haziran 1986 tarihli Resmi Gazete’ de yayınlanan, ‘Adana ilinde Seyhan ve Yüreğir adıyla iki ilçe kurulması hakkındaki kanun’ la birlikte oluşan Seyhan İlçe Belediyesi hizmet vermektedir. 1989’da yapılan mahalli idareler seçimleriyle ilk belediye başkanını seçen Seyhan ilçesinin sınırları son olarak 6 Mart 2008’de kabul edilen ‘Büyükşehir sınırları içerisinde ilçe kurulması’ hakkındaki kanunla yeniden düzenlenmiştir.
Seyhan, Adana’nın ilk yerleşim alanı olmakla beraber hali hazırda şehrin yönetim, iş ve kültür merkezidir. Tarihi Tepebağ başta olmak üzere şehrin tarihî kimliğini ve marka değerini oluşturan Büyük Saat Kulesi, Taş Köprü, Ulu Camii ve külliyesi, Yağ Camii, Ramazanoğlu Konağı ve Medresesi, Bebekli Kilise, Bahri Paşa Çeşmesi, Mestanzade Hamamı, Kız Lisesi, Akça Mescit gibi tarihi yapılar ile Merkez Camii gibi önemli yapıları bünyesinde barındırmaktadır. Kültürel ve sosyal aktivite mekânları ağırlıklı olarak Seyhan ilçesi sınırlarındadır. Adana Müzesi, Sinema Müzesi, Atatürk Evi, Sabancı Kültür Merkezi, Adana Devlet Tiyatrosu, Seyhan Kültür Merkezi, mevcut sinema salonlarının çoğunluğu yoğun olarak Seyhan ilçe sınırları içinde yer almaktadır. Bütün merkezi ulaşım alanlarının Seyhan’da bulunması da ayrıca kayda değerdir. Şakirpaşa Havalimanı, Adana Tren Garı ve şehirlerarası otogar ilçemiz sınırları içerisinde yer almaktadır. Ayrıca idari açıdan ilin en önemli yapısı olan Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Adliye, Ticaret Odası, Sanayi Odası İl Emniyet Müdürlüğü de ilçemiz sınırları içerisindedir.
Denizden 40 km içeride kurulan Adana ili, Seyhan Nehrinin iki yakasına yayılmış olmakla birlikte batı yakada Seyhan, doğu yakada ise Yüreğir ilçesi yer almaktadır. İki ilçe İ.Ö 4 yy’ da yapılmış 319 m uzunluğunda 21 gözlü tarihi Taşköprü ile birbirine bağlanmıştır. Batıda Tarsus ile komşu olan ilçemizin doğusunda Yüreğir, kuzeyinde Çukurova, güneyinde de Karataş ilçesi yer almaktadır. İlçenin bulunduğu alan Seyhan Irmağı’nın taşıdığı alüvyonlardan oluşmuştur. Pleistosenden başlayarak (4. jeolojik zaman başları) oluşan delta bugün üç taraça halinde uzanır.
© 2022 İmarbilgileri.com - Sitede bulunan tüm bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Resmi işlemlerde kullanılamaz.
© 2022 İmarbilgileri.com - Sitede bulunan tüm bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Resmi işlemlerde kullanılamaz.