İstanbul Büyükşehir, İmara Açtı Sultanbeyli Tapu Dağıtıyor!
300bin kişinin yaşadığı Sultanbeyli’de 33 bin binadan sadece 218 tanesi tapulu, geri kalanı kaçak. Sultanbeyli Belediyesi son uygulama ile kaçak binaların arsalarına tapu verecek.
Kaçak yapılaşma konusunda Türkiye’de en büyük yer Sultanbeyli. Öyle ki kaymakamlık binası, okulu ve diğer resmi dairelerle birlikte 33 bin binanın yüzde 99u kaçak. 1987 yılından itibaren yoğun kaçak yapılaşma ile ortaya çıkan kaçak kent Sultanbeyli’de en çok konuşulan konu tapu. Her yerel yönetim kaçak binalara tapu tahsisiyle ilgili olarak çalışmalarda bulundu. Sultanbeyli’nin İSKİ su havzası üzerine kurulmuş olması ise imar planlarının çıkartılmasındaki en büyük engel oldu. Ancak 17 Şubat tarihinde yaşanan bir gelişmeyle bu engel aşıldı. Büyükşehir Belediyesi, Sultanbeyli için hazırlanan imar planını onayladı. 4 Nisan tarihi itibariyle de arsalara tapu verilmesi için Sultanbeyli Belediyesi düğmeye bastı. Mimarlar Odası ise uygulamaya karşı çıktı. Belediye uygulamaları kanuni yaptığını söylerken Mimarlar Odası “Yıllardır aynı kanunlar yüzünden imar çıkartılamıyordu. Şimdi mucizevi bir kanun mu çıktı da tapular verilmeye başlandı?” diyerek tepkisini ortaya koydu.
Sultanbeyli Belediyesi: Dikey değil yatay çözüm
Sultanbeyli Belediyesi yaptığı açıklamada şu bilgilere yer verdi: Sultanbeyli’nin %60ı hisseli arazi, %25 orman arazisi bir başka ifadeyle 2B arazisi. %10 imarlı % 5 ise orman arazisi dışındaki hazine arazisi. Sultanbeyli Belediyesi şu anda %60lık bölüme tapu dağıtıyor. Bütün bu işlemler 1985 yılında çıkartılan 2981 sayılı İmar Islah Kanununa göre yapıldı ve 17 Şubatta Büyükşehir Belediyesinden imar planı için onay alındı. Şu anda tapular sadece hisseli arazilere verilecek, 2B arazisi ve hazine arazisi üzerindeki yerlere tapu verme hakkı belediyenin yetkisinde değil. Ayrıca yeni uygulamada binaya değil araziye tapu veriliyor. Bir bakıma şu anki sorun dikey olarak değil yatay olarak çözülüyor. Arazi üzerinde bina yapanlar ise tapu üzerinde ortak olacak. Hiç bina olmayan araziler üzerine ise bu tapularla yasal binalar yapılabilecek.
Mimarlar Odası Başkanı Oktay Ekinci: Mucize yasa mı çıktı?
Sultanbeyli Belediyesi 1985 yılında çıkartılan İmar Islah Kanununa göre bu uygulamayı yaptığını söylüyor. Bu kanunun içeriği 1981 yılından önce yapılan binalara tapu tahsis belgesi verilmesiydi. Ama Sultanbeylide kaçak yapılaşma 1987den sonra başladı. Yasalar ortadayken Sultanbeyli’de nasıl tapu dağıtılması için düğmeye basıldı anlamıyorum. Mucizevi şekilde bir yasa mı çıktı. Büyükşehir İmar Planını onaylıyorsa, Sultanbeyliyi affettiği ortaya çıkıyor. Ancak Af sadece TBMM’nin yetkisindedir.
İst.Mim. Od. Bşk. Eyüp Muhçu: Plan adı altında imar affı
Sultanbeyli’deki 30 bin konutun neredeyse hepsi hisseli araziye kurulu. Bu gibi durumlarda hisseli arazilerin parsellenmesi gerekir yoksa tapu çıkartılamaz. Hisseli arazilerin parsellenebilmesi için de imar geçmesi şart. İmar geçebilmesi için de bölgenin herhangi bir su havzasında, orman bölgesinde olmaması gerekir. Ama Sultanbeyli İSKİ Havzası içinde, yani imar getirmek imkansız. İmar gelmediği sürece parselleme yapılamaz. Sultanbeyli’nin son uygulaması kanuna aykırı. Bu bir nevi imar affı oluyor. Ancak bunu af değil de plan adıyla gerçekleştiriyorlar.
© 2022 İmarbilgileri.com - Sitede bulunan tüm bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Resmi işlemlerde kullanılamaz.
© 2022 İmarbilgileri.com - Sitede bulunan tüm bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Resmi işlemlerde kullanılamaz.
Sultanbeyli Abdurrahman Gazi mahallesi 139.12 parsel nolu donatı alanında kalıyor imar hakkı transferi çıktı parsel nolari bellimi
Çok Berbat bir site iki saattir boş boş link tıklıyorum.tam bir vasatsiniz
Merhabalar,
Kontrol ettiğimizde linklerin çalıştığını görüyoruz..