İstanbul dev bir ekonomik organizasyona daha ev sahipliği yapacak. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Yıllık Toplantıları 10-11 Mayıs’ta İstanbul’da gerçekleşecek. -EBRD’den toplantı öncesi açıklamalar: Türkiye Hazar bölgesinde büyük üretime sahip ülkeler ve Avrupa’daki ülkeleri arasında bir köprü işlevi görmek üzere ideal konumda. Aynı zamanda kendisini önemli bir enerji merkezi haline dönüştürme potansiyeli bulunuyor.
–EBRD: Türkiye Cumhuriyeti kuruluşunun yüzüncü yılına yaklaşırken kendi iddialı hedeflerini oluşturdu. 2023 itibarıyla dünyadaki en büyük 10 ekonomi arasına girmek istiyor. Bu hedeflere ulaşmak, Türkiye’nin küresel barışa, refaha ve ekonomik esenliğe katkısını güçlendirecek. ANKARA(ANKA) –
Orhan Aysezen – Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), kuruluşunun yüzüncü yılına yaklaşırken kendi iddialı hedeflerini oluşturan Türkiye’nin 2023 itibarıyla dünyadaki en büyük 10 ekonomi arasına girmek istediğini belirterek, “Bu hedeflere ulaşmak, Türkiye’nin küresel barışa, refaha ve ekonomik esenliğe katkısını güçlendirecek” değerlendirmesi yaptı.
EBRD, Türkiye’nin Hazar bölgesinde büyük üretici ülkeler ve Avrupa arasında bir köprü işlevi görmek üzere ideal konumda bulunduğunu, aynı zamanda kendisini önemli bir enerji merkezi haline dönüştürme potansiyeline sahip olduğunu bildirdi.
Türk ekonomisinin geçen on yıl içinde büyük bir yapısal dönüşüm geçirdiğini kaydeden EBRD, “Ülkenin Pazar ekonomisi çok daha dinamik, esnek, istikrarlı ve dirençli bir hale geldi. Kazançlı iş fırsatları ve samimi bir yatırım ortamı sunan ülkenin genç ve dinamik bir nüfusu, güçlü bir yatırım kültürü ve istikrarlı bir siyasi ve ekonomik sistemi var” saptamasında bulundu.
-EBRD YILLIK TOPLANTISI İSTANBUL’DA YAPILACAK-
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın 22’nci Guvernörler Kurulu ve İş Forumu Yıllık Toplantısı 10-11 Mayıs tarihlerinde İstanbul’da yapılacak. “Ev Sahibi Ülke Yatırım Görünümü” başlığıyla bir gün sürecek tartışmada ise, Türkiye’nin sadece bir finans merkezi olarak değil, bölgesel ve küresel etkisiyle bir yatırım ve iş ortağı olarak değerlendirilmesi yapılacak.
EBRD açıklamasında şöyle denildi: “Geçtiğimiz on yıl içinde, Türk ekonomisi büyük bir yapısal dönüşüm geçirdi. Ülkenin Pazar ekonomisi çok daha dinamik, esnek, istikrarlı ve dirençli bir hale geldi. Kazançlı iş fırsatları ve samimi bir yatırım ortamı sunan ülkenin genç ve dinamik bir nüfusu, güçlü bir yatırım kültürü ve istikrarlı bir siyasi ve ekonomik sistemi var. Coğrafi konumu Avrupa, Avrasya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika genelinde piyasalara kolay erişim sağlıyor. Türkiye Cumhuriyeti 1923 yılında kuruldu. Yüzüncü yılı yaklaşırken ülke kendi iddialı hedeflerini oluşturdu. 2023 itibarıyla dünyadaki en büyük 10 ekonomi arasına girmek istiyor. Bu hedeflere ulaşmak, Türkiye’nin küresel barışa, refaha ve ekonomik esenliğe katkısını güçlendirecek.”
-“YAŞANAN BELİRSİZLİK DÖNEMİNDE EKONOMİLER YENİ YAKLAŞIMLARA İHTİYAÇ DUYUYOR”-
EBRD “Büyüme İçin Yenilik” başlığı altında gerçekleşecek toplantıyla ilgili açıklamasında doğu batı arasında bir köprü olan dinamik kent İstanbul’un inovasyon alanında etkili kişiler için sahne işlevi göreceğini bildirdi. Açıklamada, “İçinde bulunduğumuz belirsizlik dönemlerinde ekonomiler yeni büyüme yolları bulma konusunda zinde yaklaşımlar elde etmeye ihtiyaç duyuyor” denildi. Yıllık toplantılara önde gelen hükümet yetkilileri, ekonomi politikalarına yön verenler, yatırımcılar şirket yöneticileri katılacak, etkinlikte ekonomik çeşitlilikten sermaye piyasaları ve altyapı konularının tartışılacağı paneller düzenlenecek. Her EBRD yıllık toplantısında yer alan “İş Dünyasında Kadın” temalı etkinlikler bu yıl da yapılacak. Tartışılacak konular arasında “düşük karbonlu büyüme, enerji arzı, finansal katılım ve yatırım alanında yasal reformlar da bulunuyor. Toplantılarda güney doğu Avrupa ve Orta Doğu bölgesi uzmanları yer alırken katılımcılar, EBRD’nin gelecekte işbirliği yapacağı ülkelerin karşılaştıkları zorluk ve fırsatlara ilişkin bilgi alacak. EBRD toplantılarda katılımcıların Türkiye’deki yatırım beklentilerine ilişkin yeni bilgiler edinebileceklerini duyurdu.
-“TÜRKİYE’DE İYİ İŞLEYENİN NE OLDUĞU TARTIŞILACAK”-
Etkinliğin 10 Mayıs’ta yapılacak “Sürdürülebilir Enerji ve Büyüme: Türk Deneyimi” başlıklı paneli için şu tanım yapıldı: “Son on yılda Türk ekonomisi ve ülkede enerji talebi hızlı bir şekilde büyüyerek, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kaynaklarının teşvik edilmesi konusunda önemli adımlar atılmasına neden oldu. Bu konudaki panel düşük karbonlu enerji yatırım ve girişimlerinin desteklenmesi için somut ve yenilikçi etkinlikler üzerine odaklanacak ve hükümet ile özel sektörden yüksek düzeydeki katılımcıları bir araya getirecek. Panelde Türkiye’de iyi işleyenin ne olduğu, bundan sonra nelerin yapılması gerektiği ve Türk hükümeti tarafından konulan iddialı hedeflere nasıl ulaşılacağı ele alınacak.”
-“TÜRKİYE HAZAR VE AVRUPA ARASINDA KÖPRÜ İÇİN İDEAL KONUMDA”-
11 Mayıs’ta yapılacak “Enerji Arzları: Avrupa ve Hazar Arasına Köprü Kurmak” konulu panelin tanıtımında ise, “Doğal gaz arz ve teslim rotalarının çeşitlendirilmesi Avrupa’nın enerji güvenliği ve büyümesi için anahtar durumda. Türkiye Hazar bölgesinde büyük üretici ülkelerle ve Avrupa arasında bir köprü işlevi görmek üzere ideal konumda. Aynı zamanda kendisini önemli bir enerji merkezi haline dönüştürme potansiyeli bulunuyor. Panelde üretici ülkelerin çıkarlarının, Türkiye’nin ulaştırma potansiyelinin ve Güney Doğu Avrupa gereksinimlerinin nasıl karşılanacağı değerlendirilecek” denildi.
-“UYGUN ALTYAPI NOKSANLIĞI TÜRKİYE’DE UZUN VADELİ EKONOMİK BÜYÜMEYİ ENGELLEDİ”-
Toplantıların “Altyapı: Büyüme ve Çeşitliliğin Sürükleyicisi” başlıklı paneliyle ilgili açıklamada ise, “Uygun altyapı noksanlığı Türkiye’de uzun vadeli ekonomik büyümeyi engelledi. Hükümet şu anda bunu düzeltmek için iddialı bir altyapı modernizasyon programı üzerinde odaklanıyor. Aynı durum, CEO’ların altyapıyı ekonomideki ana darboğaz olarak niteledikleri Rusya’da da mevcut. Bu toplantı, özel sermayenin bu ekonomilerdeki altyapı yatırımlarına nasıl etkin biçimde yönlendirilebileceğini tartışmak üzere Rusya ve Türkiye’deki büyük yatırımcıları bir araya getirecek” denildi.