İstanbul il sınırları içinde içme suyu havzaları, büyük nehir ve ırmaklar olmamasına karşılık, mevcut su havzalarından beslenen, çok sayıda akarsu ve dere bulunmaktadır. Bu dere ve akarsular, içme suyu amaçlı olarak istifade edilen, belli başlı 7 adet kente yakın su toplama rezervuarını beslemektedirler. Bu rezervuarlar Anadolu Yakası’nda Ömerli, Elmalı ve Darlık barajları; Avrupa Yakası’nda Alibey, Terkos, Sazlıdere ve Büyükçekmece barajlarıdır.
İSKİ Genel Müdürlüğü ile planlanan Su Yolu güzergahının Sazlıdere Barajı üzerinden geçmesi ile birlikte içme suyu kaynağı olmaktan çıkacağı belirtilerek Sazlıdere Barajının devre dışı kalması halinde İstanbul Avrupa Yakası su kaynakları potansiyelinin muhafaza edilebilmesi için Sazlıdere Barajının yerine Balaban Barajının (Kırklareli) ve Demirköy Barajının (Kırklareli) içmesuyu amaçlı planlandığı belirtilmektedir. Bununla beraber Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nce Karamandere Barajı (İstanbul/Terkos), Hamzalıdere Barajı (İstanbul/Büyükçekmece) ve Pirinççi Barajı (İstanbul/Alibeyköy), İSKİ Genel Müdürlüğü’nce Hisarbeyli Barajı (İstanbul/Terkos) planlanma aşamasında olan barajlardır.
Buna göre planlanan havzalarla birlikte; planlama alanının batısında Büyükçekmece Havzası, doğusunda planlanan Pirinççi Havzası, kuzeybatısında Terkos Havzası bulunmaktadır. Planlama alanının kuzeyinin bir kısmı Terkos Mutlak, Kısa, Orta ve Uzun Mesafeli Koruma alanında ve bir kısmı da Pirinççi Havzası Uzun Mesafeli Koruma Alanında kalmaktadır. Planlama alanının bir kısmı Terkos Mutlak, Kısa, Orta ve Uzun Mesafeli koruma alanında kalmakla birlikte kanalın Terkos gölüne uzaklığı 1750 metredir. Kanal ile Terkos gölü arasındaki alanlar tarım ve orman kullanımında yer almaktadır.
Planlama alanında havza sınırları içerisinde kalan mahalleler Karaburun, Yeniköy, Tayakadın, Durusu, Boyalık ve Terkos Mahalleri olup, Terkos, Durusu mahallerinin tamamı, Boyalık, Yeniköy ve Tayakadın mahallerinin bir kısmı mutlak ve kısa mesafeli koruma alanında kalmaktadır.
Adı geçen havzalar içerisinde Terkos Barajının 134 milyon m³, Sazlıdere Barajının 52 milyon m³, Alibeyköy Barajının 33 milyon m³, Büyükçekmece Barajının 82 milyon m³ yıllık su verimleri vardır.


