Ankara-Konya ve Ankara-Eskişehir-İstanbul arasında büyük bir başarı ile sürdürülen yüksek hızlı tren işletmeciliğinin yanı sıra mevcut koridorların 200 km/h hıza uygun çift hatlı hale getirilerek hızlı tren işletmeciliğine geçilmesi hedeflenmiştir. Bu kapsamda; 102 km’lik Konya–Karaman arası demiryolu 200 km/sa hıza uygun, çift hatlı, elektrikli 193 ve sinyalli hale getirilmektedir. Altyapı, üstyapı ve elektrifikasyon çalışmaları tamamlanarak hat elektrikli işletmeciliğe açılmıştır. Test ve sertifikasyon çalışmalarının tamamlanmasına müteakip hızlı tren işletmeciliğine geçilmesi planlanmıştır. Konya-Karaman arası seyahat süresi 1 saat 20 dakikadan 40 dakikaya düşecektir.
Bu proje; Karaman-Ulukışla-Mersin-Adana–Osmaniye–Gaziantep–Şanlıurfa-Mardin güzergahını izleyen Hızlı Demiryolu Koridorunun ilk halkasını da oluşturmaktadır.
Ankara-Konya ve Eskişehir-Konya YHT işletmeciliğinin ve Konya-Karaman Hızlı demiryolunun inşasına başlanmasıyla; hayata geçirilmesi önemli hale gelen ve ülkemizin hem yolcu hem de yük taşımacılığı potansiyelinin yüksek olduğu Karaman–Niğde–Mersin–Adana–Osmaniye–Gaziantep–Şanlıurfa-Mardin hattı önceliklendirilmiş bir koridor haline gelmiştir.
Konya-Karaman-Niğde (Ulukışla)-Yenice-Mersin-Adana hızlı tren projesi 200 km/sa hıza uygun elektrikli ve sinyalli olarak planlanmıştır. Bu hatta hem yük hem de yolcu taşımacılığı yapılacaktır. Hızlı demiryolu koridorunun 135 km’lik Karaman-Ulukışla kesiminde altyapı ve üstyapı yapım çalışmaları, elektrifikasyon işlerinde ihale hazırlık çalışmaları, sinyalizasyonda ise tasarım çalışmaları devam etmektedir.
110 km’lik Ulukışla-Yenice kesimi ise Dış finansmanla yürütülmek üzere “Aksaray-Ulukışla-Yenice Yüksek Standartlı Demiryolu yapımı “adıyla Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü yatırım programına alınmış olup, Hazine ve Maliye Bakanlığından dış finansman onayı alınmıştır. İhalesi yapılıp, sözleme imzalandı. 4.364 km lik yapımı devam eden hat haritasında bu kesim devam eden olarak gösterildiğinden bu ifadenin çıkarılması uygun olacaktır. (AYGM) Hat kapasitesi artırılarak Konya, Karaman, Kayseri ve Gaziantep’ten gelen yüklerin Mersin Limanı’na daha hızlı aktarılmasını sağlayacak, yıllık yolcu taşımasını yaklaşık 3 kat artıracak Mersin-Adana arasında Hızlı Demiryolu hattının yapımı planlanmıştır.
Mersin-Adana arasındaki 67 km uzunluğundaki mevcut çift hattın 4 hatlı hale getirilmesi kapsamında 3-4. hat altyapı yapım çalışmaları tamamlanmıştır.
Adana-Mersin 3-4. hat altyapı, üstyapı, elektromekanik işler, 1-2. hat rehabilitasyonu ve elektromekanik işler ile Çukurova Havalimanı bağlantısı üstyapı ve elektromekanik işleri yapımı için ihale çalışmaları tamamlanmış olup en kısa sürede yapımına başlanacaktır.