Mevcut durumda, Adana–Osmaniye–Gaziantep–Şanlıurfa-Mardin koridorunda yolcu trenlerinin azami hızı 120 km/sa ve yük trenlerinin ise 65 km/sa’dır. Bu kesimde hızlı demiryolu projelerimiz tamamlandıktan sonra yolcu trenleri 160/200 km/sa ve yük trenleri ise 100 km/sa hız yapabilecektir. Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep arası mevcutta 361 km olup, yapılacak projelerle mesafe 295 km.’ ye ve 6 saat 23 dakika olan seyahat süresi 2 saat 15 dakikaya düşecektir. Böylece, seyahat süreleri kısalacak, konforlu ve kaliteli bir hizmet sunulmuş olacaktır.
Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Demiryolu Projesi kapsamında;
- Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Demiryolu Projesinin ihalesi yapılmış olup, tüm hattın hizmete 2023 yılı içerisinde açılması planlanmaktadır.
- Adana-İncirlik-Toprakkale arasındaki 79 km’lik kesimde altyapı yapım çalışmaları devam etmektedir.
- Toprakkale-Bahçe arasındaki 58 km’lik güzergahın 13 km’lik tünelli kesimindeki yapım çalışmaları devam etmektedir. Kalan 45 km’lik kesim AYGM’ce yapılan sözleşme kapsamında gerçekleştirilecektir.
- Bahçe-Nurdağı arasındaki 17 km’lik güzergâhta bugüne kadar yapılan demiryolu tünelleri içerisindeki en uzun tünelin (10,1 km uzunluğunda çift tüp) yapımı için 2 adet TBM makinası ile çalışmalar devam etmektedir. Altyapı, üstyapı ve elektrifikasyon yapım işleri TCDD Genel Müdürlüğünce devam etmektedir. Sinyalizasyon ve telekomünikasyon yapım işleri AYGM’ce ihalesi yapılmıştır.
- Fevzipaşa Varyantının tamamlanması ile (Bahçe-Nurdağı) mevcut hat 15 km (32 km’den 17 km’ye düşüyor) kısalacak, eğim %0,27’den % 0, 16’ya inecek, yük trenlerinin seyir süresi 80 dakikadan (manevra süresi dahil) 15 dakikaya düşecek ve eğim düşürüldüğü için tren çekeri 2 kat artacaktır.
- Nurdağ-Başpınar arasındaki 56 km’lik kesimde altyapı ve üstyapı yapım çalışmaları devam etmektedir. Proje ile Nurdağ-Narlı-Başpınar arasındaki 121 km’lik koridor yaklaşık 65 km kısalacaktır.
- Narlı-Gaziantep arasındaki mevcut geometrik standartların yükseltilmesi amacıyla yapımı planlanan 11 km’lik Akçagöze-Başpınar Varyantının altyapı yapım çalışmaları tamamlanmış, tek hattının ise üst yapısı tamamlanarak hat işletmeciliğe hazır hale getirilmiştir. 5,2 km’lik 2 adet tünel inşa edildiği projenin tamamlanmasıyla ve 27 km’lik mevcut hat 11 km’ye düşerek 16 km kısalacaktır. Yük trenlerinin seyir süresi 45 dakikadan 10 dakikaya düşecektir.