11.Kalkınma Planı Lojistik ve Enerji bölümünde, Türkiye’nin ihracat, büyüme ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmasında, son yıllarda hızlı bir gelişme gösteren lojistiğin büyüme potansiyelimize katkısının arttırılması ve 2018 yılında yayımlanan lojistik performans endeksinde 160 ülke arasında 47. sırada yer alan ülkemizin 2023 yılı hedeflerine göre ilk 25 ülke arasına girmesi amaçlanmaktadır. Programın genel koordinatörlüğü Cumhur-başkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ve Bakanlığımız tarafından yapılmaktadır.
Lojistik merkezlerin, öncelikle organize sanayi bölgeleriyle bağlantılı olarak yük taşıma potansiyelinin yoğun olduğu İstanbul (Halkalı), İzmit (Köseköy), Eskişehir (Hasanbey), Balıkesir (Gökköy), Kayseri (Boğazköprü), Samsun (Gelemen), Denizli (Kaklık), Mersin (Yenice), Erzurum (Palandöken), Uşak, Konya (Kayacık), İstanbul (Avrupa Yakası), Bilecik (Bozüyük), Kahramanmaraş (Türkoğlu), Mardin, Sivas, Kars, İzmir (Kemalpaşa), Şırnak (Habur), Bitlis (Tatvan), İzmir (Çandarlı), Tekirdağ (Çerkezköy), Zonguldak (Filyos), Rize (İyidere) ve Karaman olmak üzere toplam 25 yerde inşa edilmesi planlanmıştır.
Samsun (Gelemen), Uşak, Denizli (Kaklık), İzmit (Köseköy), İstanbul (Halkalı), Eskişehir (Hasanbey), Balıkesir (Gökköy), Kahramanmaraş (Türkoğlu), Erzurum (Palandöken), Konya (Kayacık), Mersin (Yenice) ve Kars lojistik merkezlerinin yapımı tamamlanarak işletmeye açılmıştır. Sivas, İzmir (Kemalpaşa) (AYGM) ve Rize (İyidere) (AYGM) lojistik merkezlerinde yapım işleri devam etmektedir. Diğer lojistik merkezlerle ilgili ihale, proje ve kamulaştırma çalışmaları da sürdürülmektedir.
Bir lojistik merkezde;
- Konteyner yükleme boşaltma ve stok alanları,
- Gümrüklü sahalar,
- Müşteri ofisleri, otopark, tır parkı,
- Bankalar, restoranlar, oteller, bakım-onarım ve
- yıkama tesisleri, akaryakıt istasyonları, antrepolar,
- Tren teşkil kabul ve sevk yolları bulunmaktadır.
Türkiye Lojistik Master Planı (TLMP)
Üllkemizin uluslararası konumunun güçlenmesi, sanayi ürünlerinin toplam maliyeti içindeki lojistik maliyet yükünün azaltılması, intermodal taşımacılığın ekonomik olan demiryolu taşıma payının artırılması, nihai ürünlerin tüketim pazarlarına ulaşım süresinin kısaltılması vb. hususlarla ilgili olarak ihtiyaçların belirlenmesine yönelik hazırlanan ‘’Türkiye Lojistik Master Planı’’ çalışmaları 2019 yılı itibariyle tamamlanmış olup, bütüncül bir lojistik merkez mevzuatı hazırlanarak yürürlüğe konulacaktır.